Followers

Side income

Ruang iklan

Tuesday 3 June 2014

CRUNCHY CARAMEL ALMOND

Assalamualaikum,sekali lagi lina nak buat entri resepi biskut,biskut ni special sangat..sangat senang di buat,bahan-bahan pun tak banyak TAPI bahan-bahannya agak mahal juga lah..ok lina akan senaraikan bahan2 dengan harganya sekali. tepung florentine=rm19.50/500gm .badam hiris=rm23.00/500gm. kuaci hijau atau dipanggil juga sebagai biji labu=rm17.00/500gm..kalau bijan pulak murah je,2-3 ringgit/100gm. tahun ni 1st time lina buat bisnes jual biskut nie..harap2 dapat sambutan. kadang2 sesetengah orang tak faham kenapa lina jual biskut nie mahal2..yelah lina seorang je yang bekerja,kekadang je mama lina tolong lina,mane nak sempat..lina juga buat biskut menggunakan bahan2 yang berkualiti..seperti buttercup,planta,tepung baker,tepung hong kong..tapi tetap nak dibandingkan dengan harga biskut macam kat supermarket..kalau dah harga bahan-bahan biakut mahal,tak kan nak jual biskut tu dengan murah pulak?? bankrup lah lina macam ni..emmm..ok tamat cerita..hehehe..kita sambung balik pasal biskut tadi yer,dah jauh sangat ketinggalan ni..jom tengok gambar biskut crunchy caramel almond yang lina buat :)

nampak sedap kan? kalau makan ni memang tak kan puas tau..dengan rangup kacang badam,kuaci.sedap tak terkata..

Bahan-bahannya 
200gm tepung  florentine 
200 badam hiris
100gm kuaci hijau/bunga matahari
 20 gm bijan putih/hitam

Cara-cara

1.  Campurkan tepung florentine dengan bijan.
2.  Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven    
pada suhu 160 C selama 5 minit.
3.  Sediakan loyang 14x14 dan alas dengan kertas   
baking, pastikan yang ianya tidak melekat. 
4.  Satukan semua bahan dalam bekas
5.  Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna.
6 Panaskan oven pada suhu 160°Celcius
7. Satukan semua bahan diatas, gaul rata dan tuang keatas loyang pembakar tadi. Ratakan nipis.
8. Bakar selama lebih kurang 10-15 minit atau keperangan bergantung pada oven masing-masing.
10. Sejurus keluar dari oven, terus potong kepada kepingan..akak gunakan pemotong pizza..senang sikit nak potong memotong.
11. Sejurus keluar dari oven, terus potong kepada kepingan
12. Bila dah sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.  Mudah bukan..

No comments: