Assalamualaikum..dah lama lina tak update resepi.malam ni rase macam rajin sikit nak buka blog. resepi berlambak-lambak yang tertangguh. Tapi malam ni lina nak kongsi resepi kek fruit flan atau lebih dikenali sebagai kek tutti frutti dulu.
buah untuk deco lina main campak-campak je sebab mase buat kek ni lina demam so mood untuk mendeco hilang..
ni lah rupa dalam dalam kek..dah tinggal separuh dah..
BAHAN-BAHAN (lina buat 2x drpd adunan kek dibawah)
180 gm tepung sponge mix
3 biji telur gred A
45 ml susu segar
1 tsp esen vanilla
45 gm mentega cair
Cara-cara
-satukan semua bahan kecuali mentega cair.putar sehingga gebu.masukkan mentega cair putar dengan speed perlahan.putar sehingga sebati.
-tuang adunan kedalam loyang 11".
-bakar dengan suhu 140c sehingga masak sepenuhnya.berganting kepada oven masing-masing.
Bahan untuk hiasan
-buah naga,strawberry,buah peach dalam tin,buah anggur,buah kiwi,buah mangga.dll.
-450ml non-diary whipping cream.
Cara-cara
-potong kek kepada 4 lapis.
-buah-buahan mengikut kreativiti masing-masing.
-pukul whipping cream sehingga kental.
-setiap lapisan kek diletakkan whipping cream,taburkan buah.dan last skali hias kek mengikut kreativiti anda..
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment