Followers

Side income

Ruang iklan

Thursday 27 February 2014

RESEPI KEK PELANGI/RAINBOW CAKE

   Assalamualaikum,selamat pagi kepada pembaca yg sudi singgah kat lina's kitchen..hari nie lina nk kongsikan resepi kek yang lina buat hari tu..tapi tak sempat nak post.kek yang lina nak kongsikan adalah kek pelangi @ rainbow cake..sebenarnya dah lama lina nak buat kek nie tapi tak ade keberanian nak buat sebab kek pelangi nie besar sangat.family lina semua tak suka kek yang beraising..adik-adik lina semuanya suka kek coklat.so tak berani lah nak buat sebab takut tak habis.membazir je.kebetulan hari tu hari jadi adik lina,so lina lah yg kena buat kek,lina pun terpikir nk buat rainbow kek,ada la sikit keberanian nak buat rainbow kek tu sebab bila buat birthday party mesti budak budak akan makan kek..so inilah hasilnya

walaupun ni adalah 1st try.tapi lina puas hati jgk la dapat buat rainbow kek.

sedia untuk dimasukkan ke dalam oven.kena bakar satu persatu.1 layer 20 minit.memang lama giler nk tunggu semua layer siap.nasib baik buat 6 warna je..

mesti korang perasan yg kek tu nampak senget sikit kan,sebenarnya lina pon tak tau macam mana lah kek yg atas sekali tu(warna merah) boleh jadi besar.warna lain ok je,sama.pastu krim die tak bnyk sgt sebab lina taknak letak aicing cream cheese tu bnyk sgt nnt muak nak makan..macam lina ckp tadi family lina mmg tak brapa suka cream icing.sbb tu lah lina kurangkan sikit icingnya.




  bahan-bahan

 250gm mentega
 220gm tepung kek (ayak dengan 1 tsp baking powder)
 200gm gula kastor
 4 biji telur gred A
 5 tbsp susu segar
 1 tsp esen vanilla
  pewarna yang disukai

 cara-cara
  1. griskan acuan bulat 8" dengan mentega.lapiskan dengan kertas serap minyak.panaskan ketuhar pada 170'c.
  2. pukul mentega dan gula kastor dengan kelajuan sedarhana sehingga kembang dan putih.
  3. perlahankan kelajuan,masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati.
  4. masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau diikuti air susu,esen vanilla.gaul hingga rata.
  5. bahagikan adunan kepada 7 bahagian dan warnakan mengikut kreativiti anda!

  topping
 250gm cream cheese

 120gm gula
 120gm butter

 cara-cara
 - campurkan semua bahan.pukul sehingga gebu dan kental.siap! selamat mencuba :)




No comments: