Followers

Side income

Ruang iklan

Wednesday, 26 February 2014

RESEPI KEK KEJU MELELEH MUDAH

Assalamualaikum..korang,dah lama sy tak buka blog,dah berhabuk blog sy nampaknya hehe maklum lah sibuk memanjang tak smpat nk buat entri.semalam sy tergerak hati nk buka blog.rasa rindu plak..teringin nk buat entri kek yg sy buat dan kongsikan resepi.kat bawah nie lah kek keju meleleh.yg ni 3rd try,1st try xmnjd,2nd ok la boleh tahan.1st sy buat guna resepi lain.kek coklat span.tapi tak tau la kat mana yg tak kena kek coklat tu jd mampat sgt.bila makan mesti la kureng sodap.so 2nd try tu sy cuba guna resepi yg akan saya kongsi nie.tp kurang menjadi jgk,nk tau kenapa? sbb sy guna loyang yg kecik..hahaha. tak padan dgn kek tu,apa lagi masa kek tu tengah naik,kek tu habis melimpah keluar,nsib baik sy tergerak hati nk masuk dapur nk tgk perkembangan kek. terkezut sgt2 masa tgk kek melimpah keluar,berasap oven.nsib baik lah tak terbakar..kek melimpah keluar masa kek tu tengah naik,bila sy keluarkan kek tu yg sparuh masak,jadi mampat la skit kek tu.bila msukkan balik dlm oven,kek tu naik tapi bila dah siap bakar,sejukkan,kek tu menurun sikit (mampat sikit).so yg 3rd try nie sy bhgikan kek tu kpd dua. dan inilah hasil nya...



sy guna chesdale untuk hiasan.nampak comot skit..cheddar cheese kehabisan.merata saya cari tapi takde.tak kisah lah janji kek ni tetap sodap dimakan..huhuhu.resepi ni sangat mudah.banyak2 kek yg pernah sy buat.kek ni lah yg paling mudah dan cepat sekali nk buat.bahan-bahan dia pun tak banyak, siyes ckap,kek ni mmg sgt la lembut..nama pun kek span vanilla..kalau korang makan kek ni mmg tak akan puas..harap korang enjoy resepi yg sy kongsikan ni dan selamat mencuba!






Bahan-bahan (kek)

100gm tepung gandum*
60gm tepung jagung*

1 tsp baking powder*
1 tbsp ovalette
100gm gula kastor
4 biji telur gred A
2 biji kuning telur
50 ml air sejuk
75 gm mentega cair
1 tsp esen vanilla


cara-cara


  1. ayak bahan bertanda(*)
  2. campur semua bahan kecuali mentega cair.pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair.putar lagi sampai sebati.
  3. bakar dalam oven.suhu 150C,45 minit.

topping

250gm cream cheese
50ml whipping cream non-dairy
120 gm susu pekat manis
1 tbsp  jus lemon

cara-cara

  1. pukul cream cheese dalam 1-2 minit.
  2. masukkan susu pekat manis dan jus lemon.putar dalam seminit.
  3. masukkan whipping cream,putar lagi.tapi jangan lama sangat nanti whipping cream akan jadi kental..cream cheese tak kan jadi meleleh..pukul cream cheese tu sampai jadi macam yg dalam gambar kat atas..pastu taburkan parutan cheddar cheese.siap!



p/s - guna loyang 8 - 9 inci.kalau tak yakin.bahagikan kepada dua. kan senang :)








No comments: