kek coklat moist yg mnjd kgemaran kanak-kanak mahupun orang dewasa,disebabkan kek coklat ni mnjd sgt popular sekarang,adik ksayangan lina tu sorang minta lina buatkan kek coklat moist,tapi lina malas.terus terang lina cakap lina dah muak menghadap kek coklat..adik lina mmg suka kek coklat.adalah satu hari tu abah lina baru balik dari keje,abah lina nie seorg police officer..kat pjabat dia hari tu ada org jual kek coklat moist.abh lina pun beli laa.kek coklat tu ada sticker yg tulis kek coklat moist boboi.adik lina yg kemaruk sgt nk mkn kek coklat tu pun mkn la.dia ckp sedap la kek boboi ni.adik lina pun sruh la lina buat kek mcm kek boboi tu.tapi lina malas,lina search kt google resepi kek coklat moist tu & serahkan tugas pd mama lina tuk buatkan.so mama lina pun buat lah..bila dh siap tu dia pun try,nk tau dia kata apa? eh,kenapa lain rasa dia..adik ku syg,mcm mana tak lain nye..guna resepi lain,mana lah kak tau resepi kek boboi tu. aigoo...letih melayan kerenah adik2 nie..
sumber resepi dari
Bahan-bahan ( 8-9 inchi bulat )
100g Serbuk Koko*
250g Gula Kastor * ~ k.nor guna 210gm
1 tin Susu Isian Cair*
200g Minyak Masak Sayuran*
250g Susu Pekat*
4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
150g Tepung Gandum
1 st Bic Soda
1st Baking Powder
Cara-cara
Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing /ganache
* kek ni k.nor bakar dgn menggunakan suhu 160C ,lebih kurang 55 min - 1 jam.
GANACHE SIMPLE
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
150gm cooking chocolate
1/4 cawan susu cair
1 sudu besar minyak (sayuran/masak)
Cara:
Panaskan susu (kaedah double boiler) + cooking choc yg.dipotong kecil.
Padamkan api dn.kacau hingga choc cair.
Masukkan.minyak dn.kacau.
Biarkan seketika baru dicurah atas kek
100g Serbuk Koko*
250g Gula Kastor * ~ k.nor guna 210gm
1 tin Susu Isian Cair*
200g Minyak Masak Sayuran*
250g Susu Pekat*
4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
150g Tepung Gandum
1 st Bic Soda
1st Baking Powder
Cara-cara
Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing /ganache
* kek ni k.nor bakar dgn menggunakan suhu 160C ,lebih kurang 55 min - 1 jam.
GANACHE SIMPLE
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
150gm cooking chocolate
1/4 cawan susu cair
1 sudu besar minyak (sayuran/masak)
Cara:
Panaskan susu (kaedah double boiler) + cooking choc yg.dipotong kecil.
Padamkan api dn.kacau hingga choc cair.
Masukkan.minyak dn.kacau.
Biarkan seketika baru dicurah atas kek
No comments:
Post a Comment