bahan-bahan (1-2 hidangan)
pasta
2 sudu makan. minyak zaitun
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 ekor ikan bilis
½ sudu kecil. kepingan lada merah
1 tin tomato yang dipotong dadu atau dihancurkan *boleh guna tomato segar
10-15 biji buah zaitun Kalamata
⅓ segenggam daun basil segar (atau 1 sudu kecil. Kering)
2 sudu makan. capers
½ sudu makan. gula perang (optional)
cara-cara
-Isi periuk besar dengan air (kira-kira ⅔ penuh) dan masak sehingga mendidih . Masak pasta mengikut arahan (rebus 5-7 minit atau sehingga al dente ). toskan
-sementara pasta direbus, dadu bawang besar dan bawang putih .
-Dalam kuali yang besar, panas 2 sudu minyak zaitun. Masak bawang , bawang putih, ikan bilis dan kepingan lada merah dengan api yang sederhana sehingga lembut (5 minit).
-Tambah tomato dalam tin , buah zaitun Kalamata dicincang ,capers dan daun basil dicincang.
-sementara itu,perlahankan api rebusan pasta sehingga pasta betul2 masak (kira-kira 10 minit).
- tambah ½ sudu makan. gula perang dalam sos.
-Apabila pasta telah masak.toskan,letakkan pasta yg telah di tos tadi ke dalam kuali sos puttanesca itu. Kacau sebati.hias di atas pinggan.siap!
No comments:
Post a Comment