Followers

Side income

Ruang iklan

Tuesday 13 May 2014

RAINBOW CAKE V.2

ASSALAMUALAIKUM..tengah-tengah malam buta nie mengigau nak buat entri..hehe sebenarnya tadi lina baru lepas siap buat tempahan kek rainbow untuk jiran lina..memang banyak masalah..dah jam kepala lina,mula2 adunan kek tak cukup,kena buat balik..kek rainbow nie kebanyakan letak cream cheese frosting kan? tadi,cream cheese lina tak menjadi,sebab lina letak cream cheese tu kat freezer dalam seminggu jugak lah sebab bahagian simpanan kat bawah dah penuh dengan buah-buahan,coklat masakan yang mudah cair.macam2 lah..bila letak kat freezer tu ape lagi cream cheese tu jadi berketul..sebelum ni ok je guna cram cheese yang pernah letak kat freezer..tapi KENAPA HARI NI JUGAK NAK TIMBUL MASALAH!!!...nasib baik ada penyelamat,whipping cream..lina tak berapa suka kalau guna whipping cream kat kek yang memerlukan deco banyak2..sebab whipping cream cepat cair..so lina terpaksa guna jugak..Alhamdulillah..menjadi jugak..nasib baik lina tergerak nak buat kek tu tadi kalau buat esok..alamatnya kena delay lah party tu nanti..haha..jom layan gambar rainbow cake yang lina buat tadi..kali ni lina buat 7 lapis.








bahan-bahan
430 gm tepung gandum all purpose
4 tsp baking powder
1/2 sudu teh garam
250 gm mentega
340 gm gula kastor
375 ml susu segar full cream
5 biji putih telur suhu bilik
2 tsp esen vanilla
6 pewarna makanan (ungu,biru,hijau,kuning,oren,merah)

600ml whipping cream-putar hingga kembang 
(untuk disapu di setiap lapisan dan seluruh kek.)

loyang 8 inci di gris

cara-cara
  1. ayak tepung,baking powder dan garam.ketepikan.
  2. dalam mixing bowl,satukan mentega dan gula,pukul hingga gebu.
  3. masukkan esen vanilla dan putih telur sedikit demi sedikit dan putar sehingga sebati dan gebu.
  4. masukkan tepung berselang seli dengan susu,putar hingga sebati.
  5. bahagikan adunan kepada 6,dan letakkan pewarna yang berlainan.
  6. tuang adunan kedalam loyang yang berasingan dan bakar selama 20 minit dengan suhu 140C.








No comments: