walaupun rupa tak berapa cantik tapi rasa dia sedap sangat tau..
bahan-bahan
1 ekor ikan siakap saiz sederhana
1 biji jus lemon(1/2 untuk perap 1/2 lagi untuk sos)
1/2 tsp serbuk lada hitam
2 tbsp tepung jagung
1/2 tsp garam
1 batang serai diketuk
1 tangkai cili merah dibuang biji* (*potong dadu)
1 tangkai cili padi hijau*
1 tangkai cili padi merah*
1/2 biji tomato*
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih dicincang halus
1/2 inci halia dicincang halus
2 tbsp sos cili
2 tbsp cili kering kisar
sos ikan dan perasa secukupnya
1 cawan air
cara-cara
- siang ikan siakap,buang sisiknya dan cuci bersih.perap dengan 1/2 biji jus lemon selama 20 minit.cuci hingga bersih dan lapkan dengan tisu dapur hingga kering.
- setelah ikan kering,campurkan bahan serbuk lada hitam,tepung jagung dan garam kemudian lumurkan ke badan ikan dan ratakan.goreng ikan hingga garing dan masak.
- untuk sos pula,panaskan minyak.tumis bawang besar,bawang putih,dan halia hingga naik bau.masukkan serai dan cili kering..masak hingga kering sedikit.masukkan sos cili dan air biar mendidih.
- masukkan cili merah,cili padi,tomato.dan perasakan dengan garam,ajinomoto dan gula.masukkan sos ikan.biar mendidih sebentar dan tutup api..tuang sos keatas ikan dan hidangkan siap!
No comments:
Post a Comment